تعویض مفصل لگن یکی از رایج ترین روش های جراحی ارتوپدی در سالیان اخیر است که در مواردی که مفصل لگن به دلایلی تخریب شده و قابل درمان با سایر روش های نباشد انجام می گیرد.
در این جراحی همه یا بخشی از مفصل لگن تحریب شده خارج و پورتز مصنوعی جایگزین آن می شود.
تعویض مفصل لگن ممکن است نیمه کامل و یا کامل باشد در نوع تعویض مفصل کامل قسمت گوی مانند سر استخوان ران و همچنین قسمت کاسه مانند لگن با قسمت های مصنوعی جایگزین می شوند.
اما در نوع تعویض مفصل ناکامل فقط سر استخوان ران جایگزین شده و کاسه لگن دست نخورده باقی می ماند.
از بین بردن دردهای حاد و مزمن مفصل لگن که سبب بروز اختلال جدی در فعالیت های عادی فرد شده مهم ترین عاملی است که بیمار و جراح را مجاب به انجام این جراحی می کند.
آرتروز مفصل لگن بخصوص در موارد پیشرفته و یا شکستگی و خرد شدگی مفصل لگن به دلایلی همچون تصادفات رانندگی یا پوکی استخوان از دلایلی هستند که سبب تخریب مفصل لگن شده و فرد را نیازمند انجام این جراحی می کنند.
این جراحی می تواند درد را از بین ببرد،در نتیجه آن قدرت و حرکت در مفصل افزایش خواهد یافت و فرد می تواند زندگی با کمترین درد و ناراحتی را تجربه کند.
معمولاً پس از تعویض مفصل ران برنامههای توانبخشی و فیزیوتراپی به بیمار توصیه میشود.
علاوه بر استراحت کافی و کنترل درد پس از عمل جراحی، باید با تقویت عضلات مفصل لگن از طریق فیزیوتراپی به روند بهبودی کمک کرد.
انجام تمرینات فیزیوتراپی حرکت لگن را بهبود می بخشد و به بیمار آموزش می دهد که طی دوره ی بهبودی، چطور حرکت کند تا فرد در ضمن جلوگیری از وارد شدن فشار و آسیب به مفصل جدید فرد خرچه سریع تر توانایی استفاده کامل از مفصل را به دست آورد.
فیزیوتراپی مهم ترین بخش توانبخشی پس از تعویض مفصل لگن یکی از اصول مهم و ضروری است که باید توجه ویژه ای به آن شود و بدون انجام آن پروسه درمانی ناتمام خواهد ماند.
پیشگیری از انقباض، آموزش بیمار و تقویت عضلات اطراف مفصل جدید از طریق انجام تمریناتی که فیزیوتراپیست برای بیمار در نظر می گیرد از مهم ترین اهداف فیزیوتراپی در این بیماران است.
بیمار تا زمان بهبودی کامل در طی پروسه توانبخشی باید از وسایل کمکی مانند عصا و واکر در حین راه رفتن استاده کند تا فشار کمتری به مفصل جراحی شده وارد شود.
انجام منظم فیزیوتراپی روند بهبودی را سرعت بخشیده ، عوارض جراحی را به حداقل می رساند و به بیمار کمک می کند تا هرچه سریع تر به زندگی عادی خود بازگردد.
فیزیوتراپی حداقل به مدت ۴ تا ۶ هفته پس از جراحی تعویض مفصل لگن باید ادامه پیدا کند و تا زمانی که بیمار به بهبود کامل نرسیده ادامه یابد.
سی پی ام ( حرکت پسیو مداوم ) یکی از مدالیته های فیزیوتراپی پس از این جراحی است که با هدف کمک به کاهش درد و تورم ، بهبود دامنه حرکتی ، پیشگیری از چسبندگی، و لخته شدن خون در عروق توسط فیزیوتراپیست مورد استفاده قرار می گیرد.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در کاشان – فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل – توانبخشی پس از جراحی تعویض مفصل – سی پی ام در کاشان – لیزر پرتوان در کاشان – کامپرشن تراپی در کاشان